Eurojust

Strijd tegen grensoverschrijdende misdaad

Dit is het nieuwe kantoor van Eurojust. Deze Europese organisatie is een justitieel expertisecentrum op het gebied van georganiseerde en grensoverschrijdende misdaad in de Europese Unie. Eurojust is verantwoordelijk voor een betere internationale afstemming van de strijd tegen internationale criminaliteit en zorgt ervoor dat criminelen snel en doeltreffend voor het gerecht worden gebracht. In het gebouw, een ontwerp van Mecanoo Architecten, Royal Haskoning DHV enDS landscape architects, is plaats voor zo’n tweehonderd mensen .

 

 

CASUS: MENSENSMOKKERLAARS

In juli 2014 werd er uitspraak gedaan in een zaak tegen een Brits/Hongaarse bende mensensmokkelaars. Minstens 120 werkzoekende vrouwen tussen de achttien en 45 jaar werden in Hongarije geworven, zogenaamd voor werk in Londen als schoonmaakster, babysitter of secretaresse. In werkelijkheid werden ze gedwongen om in Londen in de seksindustrie aan de slag te gaan. Het onderzoek naar de bende werd gesteund door Eurojust.

 

CASUS: BANKREKENINGEN GEPLUNDERD

In mei 2014 leidde een operatie van justitie in Nederland en België met steun van Eurojust tot de arrestatie van vijftien leden van een cybercrimebende. De bende probeerde de bankgegevens van hun slachtoffers te achterhalen door eerst een e-mail te sturen en er vervolgens achteraan te bellen en zich als bankmedewerker voor te doen. Op deze manier wisten ze vele bankrekeningen te plunderen.