Indisch Monument

Sinds 1986 staat hier het Indisch Monument ter nagedachtenis aan alle Nederlandse burgers en militairen die in de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer zijn geworden van de Japanse bezetting (1941-1945) van het voormalige Nederlands-Indië.

De bronzen beeldengroep bestaat uit zeventien figuren. Ze geven uitdrukking aan het leed dat de Japanse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog in het voormalige Nederlands-Indië heeft veroorzaakt. Op de baar in het midden ligt de dood, links en rechts geflankeerd door rouwende vrouwenfiguren. De figuren aan uiterste zijden verwijzen naar de bevrijding. Zij zijn wakker geschud en met opgeheven hoofd en gebalde vuisten trekken ze strijdlustig de toekomst tegemoet. Geheel links staat een moeder die haar kind, de nieuwe generatie, een duwtje geeft naar betere tijden.

Het hekwerk achter de beeldengroep symboliseert de samenhorigheid van alle slachtoffers en tevens de omheining waarachter men gevangen zat. De luidklok, in 1995 aan het monument toegevoegd, benadrukt dat men bij het monument op een gewijde plek staat.

In het driehoekige zuiltje voor het monument is in 2005 een urn met aarde van de erevelden in Zuidoost-Azië ingemetseld.

Bron: 4en5mei.nl