Madurodam

Verzetsmonument

Miniatuurstad Madurodam is eigenlijk een oorlogsmonument. Haar naam heeft ze ontleend aan George Maduro, een Antilliaans-Joodse verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog. De ouders van Maduro schonken het beginkapitaal voor de bouw van Madurodam als monument voor hun zoon, die in concentratiekamp Dachau om het leven kwam.

Ten tijde van de Duitse invasie diende Maduro als reserveofficier in het Nederlandse leger. Na zijn vrijlating uit krijgsgevangenschap weigerde hij de inmiddels verplichte Jodenster te dragen en ging bij het verzet. In 1943 hielp hij geallieerde piloten via Spanje naar het Verenigd Koninkrijk te ontsnappen, maar werd verraden en opgepakt. Hij wist uit gevangenschap te ontsnappen en pakte zijn verzetswerk weer op. Nogmaals opgepakt door de Gestapo, werd hij naar concentratiekamp Dachau overgebracht, waar hij in februari 1945 op 28-jarige leeftijd aan vlektyfus overleed.

In de Meidagen van 1940 leidde George Maduro een aanval op een Duitse stelling bij Villa Leeuwenbergh in Leidschendam.. Daarvoor werd hij op 9 mei 1946 postuum onderscheiden als Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde. Hij is de enige Nederlander van Antilliaanse afkomst die deze onderscheiding heeft ontvangen.